Wednesday, March 9, 2011

Bila Minyak Masak Dijadikan Minyak Enjin

Ni saja nak review bila anda jadikan minyak masak sebagai minyak engine..jem terus kete selepas 6 bulan dok amal....akibatnya fully overhaul !

Berkurit abih..crankshaft / piston / head suma kena reworks kat foundri...

close up oil pan...jadi cam anda goreng dalam kuali la..taik palat

37 comments:

  1. pakai minyak apa ni bro? jagung ke sawit ke?

    ReplyDelete
  2. tatau lah....try la kalau nak rasa :)

    ReplyDelete
  3. saya da pakai 5taun..ok jer..tade poblem..secara asasnya..minyak pelincir adalah minyak untuk komponen mekanikal yang selalu bergerak..just share info from specialist mechanic boat police marine..

    ReplyDelete
    Replies
    1. minyak tu berapa mileage tuka? berapa kali naik kereta dalam tempoh tu? distance tempat yg pergi? long distance berapa kali guna? logik la sikit. mmg kat luar tgk xde masalah. kita sendiri masak pon boleh tgk keladak hitam kt melekat lg mau kata xxde masalah. lancau laa..

      Delete
  4. not sure lah bro...tapi kete ni kena...so...mungkin atas luck...

    ReplyDelete
  5. mne datang nye karbon tebal mcm 2..minyk sawit xdok karbon kan..

    ReplyDelete
  6. tatau la bro..saya cuma mekanik kampung..saya tak de nak kaji minyak ni...yang saya tau..jadi cam ni sebab owner balun boh minyak masak..tatau sawit or kelapa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni bukan sebab minyak masak, tanya oner tu berapa kerap ke dia tukar minyak ijin

      Delete
  7. Saya dah pakai kat motor lagenda saya setahun lebih. Tiada masalah pun.nie mungkin dia pakai minyak sawit sampai kering tak sedar nie , sebab minyak sawit sangat licin dan halus, gasket kenalah getah kalau tidak kebocoran akan berlaku....

    ReplyDelete
  8. saya tak pasti la bro..tapi masa saya barai engine ni dulu..minyak dok ada lagi...x de kurang pa pun..

    ** Senang cakap cam ni la...kalau betul minyak masak ni boleh pakai kat engine....mungkin ramai yang pakai..tapi hanya segelintir..saya sendiri x berani nak pakai kat engine kereta milik saya dan customer sbbnya kalau x mengapa ada keluar minyak engine mahal mahal ..dan sampai ke hari ni masih ramai engineer dok rnd nak buat minyak engine yang terbaik

    ReplyDelete
  9. setahu saya la,.. ada peminat keta rally yang gunakan minyak masak sebagai minyak gearbox je, minyak masak cap buroh lagi tuu,... tapi benar atau salah tu tak pastilah sangat. kalu guna sebagai minyak injin nie,... baru kali nie la de dengar/baca nye.
    Nak tanya kat pakar pakar keta nie....
    Pasal kancil saya nie... kancil 850 model akhir tahun 90an. keta lama dah, masalah nya keta nie... injin dia tu selalu overheat. Pomen kat sini kata, kena oberhaull injin tu,, dah de oberhaull dah.... tapi sama jer, temperature naik samacam jer. Tapi air tak kering, kecuali kalu dah terlampau panas la..Nak tuka injin sayang, pasal injin tu original dihatshu punya,... Tolonggggggggggggg
    Ashri,.. Nilai Negeri Sembilan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kipas jalan tak? Water pump jalan x? Thermostat ok?

      Delete
    2. aku baru ada masalah yg sama sampai pomen tukar engine lain pun masih overheat jugak. sblm tu pomen duk cuci radiator pun x jalan rupa2nya bila tukar radiator baru terus temperature jadi cantik. jarum nak naik suku pun payah. so tukar radiator je settle masalah.

      Delete
    3. aku baru ada masalah yg sama sampai pomen tukar engine lain pun masih overheat jugak. sblm tu pomen duk cuci radiator pun x jalan rupa2nya bila tukar radiator baru terus temperature jadi cantik. jarum nak naik suku pun payah. so tukar radiator je settle masalah.

      Delete
  10. tak pasti la bro..kalau rasa nak guna..guna ajelah minyak masak kat engine keta bro...

    meter gelong kot..cuba swap meter tgk

    ReplyDelete
  11. Penin pala aih ngan fan minyak maaak nih... hahahhaa

    ReplyDelete
  12. huhu


    ** maaf lambat jawab kat blog...untuk jawapan pantas..sila call 012 5526121 .. atau join facebook P44 Autoworks

    ReplyDelete
  13. bnyk sgt cmpur gred engine oil...
    klau blh..klau kancil 10w30 gne 10w30 je...jgn nk mndai2 gne gred pling halus @ tebal..
    sthu aku la bro P44 klau gne mnyak sawit xde mslh...tkot owner tu ltak mnyak jagung...mse panas mmng cair...dh sjuk mcm tu la jd nyer..hehehehe
    klau sawit tlh diuji dri jepang automotif...gred dia fully...xde mslh..

    ReplyDelete
  14. thanx for da info....sbb owner guna minyak vesawit....boleh cari owner di fb..nick syarilarifin..

    ReplyDelete
  15. salam bro
    dah ramai yang pakai minyak kelapa sawit buat minyak enjin termasuk saya di kereta.. dari pemerhatian saya pada gambar..
    tuan punya kereta atau kawan awk tu lupa tukar minyak dalam jangka masa yang sangat lama kemungkinan besar 10 000km. kebanyakan kami yang guna hanya setakat 5000 km dan juga dicampur sebotol atau sebaruh botol oil treatment..
    semasa tukar pon minyak tidak hitam seperti mineral oil pasaran kalu x percaya seach youtube ujian minyak D2O berasas sawit.. nasihat saya kepada yang ingin mencuba.. BOLEH, minyak sawit BOLEH dibuat minyak pelincir enjin...
    1- tambah oil treatment di pasaran ( STP, Bardahl, Stop Oil dll)
    2- sentiasa check paras minyak, warna minyak, jika hampir koko gelap sila tukar minyak..
    3- minyak pasaran adalah minyak mineral dari petroleum yang sebenarnya lebih mudah hangit,mudah panas.mudah hitam kerana kandungan carbon dalam molekulnya yang tingi, minyak dari tumbuhan (sawit) kurang carbon, malah lebih sintetik, (sila search google jurnal dokumen "palm oil usage in lubrication" & "evaluation of the lubricating properties of palm oil"

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang betul pun..org kpg sy..sekampung dah pkai minyak sawit ni sebagai minyak hitam kete..takde masalah pun...

      Delete
    2. dah berapa lama diorang pakai minyak masak? xde pape masalah ke?

      Delete
  16. Guna mnyak jagung Memey jam ler...
    Klau gne vsawit x jam..virgin oil 100% full

    ReplyDelete
  17. Minyak sawit ni ada potensi jadi pelincir cuma perlu lebih R&D untuk sesuaikan kegunaan enjin 4stroke. Minyak pelincir yg kita gunakan sekarang banyak dari syarikat Minyak petroleum, mereka akan R&D lebih kpd asas bahan petroleum, jadi utk R&D minyak kelapa sawit mmg tiada bawa keuntungan sbb mereka syarikat pengeluar petroleum bukannya palm oil... sbb itu R&D minyak kelapa sawit akan merugikan syarikt petroleum. 100% palm oil digunakan pada enjin, ada kelemahannya.. jadi perlu R&D.

    ReplyDelete
  18. Bro klu nk tau minyak sawit nie memang bagus, tau x kenapa enjin kete x guna minyak sawit??? klu guna minyak sawit jgk harga sawit akan melambung, nanti klu nk goreng ikan pn pk 2 3 kali.. minyak sawit original.. minyak hitam @ pelincir adalah campuran petrolium sulingan yg terakhir sebelum minyak tar jalan... kire minyak pelincir injin nie atas sikit dari minyak tar jalan...

    ReplyDelete
  19. Kepada tuan tuan semua...tujuan saya review pasal kereta ni bukan nak citer bagus ke idak minyak sawit ke apa..saya x guna pun sbb tak berani amik risiko utk alphard 3.0 saya tu..so..elok saya boh minyak engine saja...saya kongsi posting ni sebab owner kereta ni guna minyak sawit utk kereta dia..tup tup jem...so..bila buka...ada kesan cam tu..so..kalau anda nak bertekak pasal bagus ke iadk minyak..saya bukan orangnya...saya x reti bab minyak ni...sila cari orang lain..saya ngaji x tinggi..sbb tu keja pomen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rilek tuan.. kdng2 ada ilmu di situ. Sya pun xguna guna minyak sawit. Pun xguna minyak enjin biasa. HDEO sj.

      Delete
  20. Relax beroter bro relax laa ..wa nak tnya ni apa itu vtc sensor dan oksigen sensor sbb nissan sarena aku check engine nyala terus pergi nissan servis centre check confirm 2 barang tu rosak tapi biasalah herga mahal.Ada yg murah sikit tak dgn upah berapa harga kt p44 ni? ..lagi telan poket punya wang la keter ni kuar makan minyak mintak advise .bro..tq

    ReplyDelete
  21. serena model apa...o2 sensor tu sila beri kod...tukar o2 sensor dulu ...then baru check vtc ... selalu o2 aje rosak..then vtc sekali nyala

    ReplyDelete
  22. hehe..rileks brada...bukan nk ajk brtekak..
    stiap org ada pndgn msing2..brbeza2,kongsi2..pndnggn
    owner ni nk sdp mulut smua dia blh ckp..
    ntah minyak apa dia msuk bro pon x thu...dia kte minyak masak..bro pon ckp dkt blog minyak masak..tu la lumrah jd pomen..nk kena mlyan custmer
    cstmer no1 pomen no 2..kira cstmer raja..kita pomen kuli..dlm kuli kte lbih dr raja..hehehhe.

    ReplyDelete
  23. Salam boss.. kos nk but top overhaul b16a (auto) brapa? kalau full/major overhaul plak brapa? Nk kna standby siap2. Tanda2 dh ada.

    ReplyDelete
  24. top overhaul rm 750 ! full overhaul kena tgk apa yang rosak

    ReplyDelete
  25. boleh ke pakai minyak masak kt enjen motor

    ReplyDelete
  26. Hehe..no komen.bca best drpd komen..

    ReplyDelete
  27. kereta jadi mcm tu berkemungkinan lama tak tukar minyak enjin.,., asyik tambah saja,

    ReplyDelete