Thursday, October 7, 2010

Kelisa / Kenari Engine Mounting

Kete bergegar sampai nak luruh dashboard?Maybe mounting yang pecah ... semalam ada sebiji kelisa mai tukar 3 biji mounting ...dan servis 2-3 benda....so...cam biasa..sikit review !

Arm tengah ushar line cam ne nak kasi kuar mounting


Macam biasa .. only original parts

*Hasilnya selepas 8jam bekerja ..3 biji mounting siap serta 2-3 benda yang cikgu syidee suh checking...

194 comments:

  1. Bape kos nye ye tukar 3 biji mounting?? Barang bape?? upah bape??

    ReplyDelete
  2. saya wat pakej 3 biji mounting original daihatsu..siap pasang kira upah suma dalam tu rm 500

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam bro...nukar engine mounting kena turun engine ke...?

      Delete
  3. brp upah pasang mounting Gen 2 kalo beli&bwk mounting sendiri?

    ReplyDelete
  4. kelisa sy lepas tukar clutch, enjin b'masalah.. idle kdg² standard tp kdg² drop bwh 400..enjin mmg gegar laa...agak² rosak ape ye???budget bape??

    ReplyDelete
  5. kena check la bro....susah mo agak agak ni

    ReplyDelete
  6. ok...nnt ade masa p penang ceq sggah p44 noh...:D

    ReplyDelete
  7. Salam. Enjin Kenari sy de problem. Piston kecut kt bahagian atas. So, mekanik syorkan tukar enjin. So, kalo boleh, nk upgrade 1.3. So, enjin pe yg boleh pakai?

    ReplyDelete
  8. yrv bleh masuk....storia pun bleh masuk .. yrv tu tebo .. storia tu tadak turbo....tapi tu la dia..melibatkan pemasangan hafkat lah..tapi engine tu still bleh rebuilt..check blogspot pasal kelisa/kenari yang kami rebuilt

    ReplyDelete
  9. Kawan x nk turbo. Kalo masuk storia tu, banyak proses x? Anggaran proses tu bape lama? Kat mana nk tengok enjin yg rebuilt tu?

    ReplyDelete
  10. check kat blogspot ni... ni engine kelisa

    http://p44autoworks.blogspot.com/2010/09/kelisa-abu-toing-from-ipoh-general.html


    kalau lain lain engine..check aja dalam blog..belambak ada...dari kancil ke evo kami dah rebuilt..

    proses banyak gak la...selalu dalam 2 minggu cam tu....

    ReplyDelete
  11. Terima kasih kerana membantu. Mekanik syorkan kwn amik enjin yg sama cc ngn yg ori, tapi half cut Daihatsu ar. Maaf, nk tnya pendapat, rebuilt ngn tukar enjin, mana lagi baik. Keta kwn dh kt bengkel. Kalo Penang ngn Johor dekat, mgkn kwn towing gi bengkel p44!!!!

    ReplyDelete
  12. kalau nak amik sama cc .. what for tukar engine? still sama kan..baik rebuilt...tatau la mungkin dia x berani nak rebuilt ka apa...kalau payah sangat..amik engine lantai sudah..x pun...satu caya..pos mai engine bro...saya rebuilt..suh depa pasangkan..huhu...mmg saya ada wat utk geng seremban....

    ReplyDelete
  13. Kalo rebuild, dia akan tukar piston n lay balik enjin. So, mekanik tu x confirm enjin tu akan ok macam sedia kala. Dia x jamin boleh jalan jauh, takut problem tu jadi balik. Kawan biasa balik Kedah. Tapi, tul ke kalau rebuild enjin x sempurna cam asal?

    ReplyDelete
  14. kalau rebuilt elok elok x da masalah aih...kelisa abu toing tu dah ulang tahun dah...every week ulang alik ipoh shah alam..ok ja pun...

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. saya nak tukar mounting dgn nak check timing mcm tak betul after timing belkt change.mintak dah mekanik tu adjust balik tapi kedai dah bengkrap! berapa ye total?

    ReplyDelete
  17. knp bila matikn enjin,enjin bgegar terok (keta kancil)

    ReplyDelete
  18. kena check mounting or mende alah lain

    ReplyDelete
  19. Good info P44 Autoworks...aku skrg tgh cari mounting untuk kelisa gak....kalo bengkel area Klang Valley nak jer aku g tukar terus kat P44....nak minta nasihat sket leh?
    Kalo lacal punya mounting, Schmaco agak2 boleh tahan x?

    Kalo yg ori dari daihatsu plak dia ada gred ker? kalo nak beli ngan P44 yang ori tu leh bagi dalam braper? harga termasuk pos ke KL

    ReplyDelete
  20. maseh bro..kalau beli ngan saya = rm 400 siap poslaju .. so far yang saya dok amik ni alhamdulillah..ok..cun

    ReplyDelete
  21. Salam P44.... ade soklan sket.... Kenari saye..
    Servo brek & master pump da tukar (kedai potong) sbb leaking. tp kalu enji idle lame, brek jd jem.... bila off enjin terus release n start jalan cam biasa.... nape eek????

    ReplyDelete
  22. Roger bro.... bebila nnt balik tepen ble g P44....
    Skang kt KL.... :)

    ReplyDelete
  23. Salam P44autoworks,

    Kenari sayer ader problem:-
    1. Minyak Itam asyik leaking kt tip dan kt oil seal kt timing belt. dh 2kali tukar oil seal tp msih leaking ag.
    2. enjin bunyi kasar mcm enjin diesel
    3. enjin gegar and xbleh blah.. max bleh g 80km/j jer ..ag 1 mcm dengar angin kua kt throttle body ..

    dh pening dh xtau nk wat aper ..mechanic suggest tukar enjin sm cc..

    bleh tolong bg cadangan ...

    ReplyDelete
  24. kalau dah buat dengan cara yang betul 2-3 kali...mungkin ada masalah ngan crankshaft..sbb tu leaking..yang bunyi angin tu mungkin breather ada masalah....kalau ada modal..tukar engine lantai...jimat..kalau ada modal lagi..tukar hafkat..hehehe

    ReplyDelete
  25. thanks ..masalh ny xder modal nie 2 yg ssh ..dh bukak enjin pomen cakap camshaft rosak ..

    check leaking byk minyak kuar kt stick tpt check minyak itam 2 ..

    nk tya ader enjin lantai nk tolak murah2 tak??

    ReplyDelete
  26. engine bro wiring ecu japan or filipina ? sbb ada 2 jenis kalau kenari nih..pls comfirm...cranshaft tu mungkin luka masa depa nak tukar oil seal..sbb tu dok bocor...kalau ikutkan bleh lir balik...

    ReplyDelete
  27. kos upah tukar engine mounting myvi 1.0 berapa? mounting dah ada dah

    ReplyDelete
  28. salam...ade x gearbox kenari 2ndhand...pasal nk msuk gearbox knari kat kelisa sy ler...

    ReplyDelete
  29. tumpang tanya bro.. betul ke, nak tukar clutch lining (kelisa manual) tak payah angkat kuar enjin? ada kwn ckp tak perlu.. ada yg ckp, kena kuar dlu baru ble bukak cover gearbox (tmpt clutch lining tu).. klau mcm proton, confirm la xperlu kuarkan enjin.. tp kelisa... pls confirm..

    ReplyDelete
  30. kelisa kalau boleh buat cam proton..saya pun nak belajar dari kawan bro..senang la sikit kerja :)

    ReplyDelete
  31. salam bro.. nak tanya sikit.. mcamana nak tau kenari saya wiring ecu japan or filipina ? nak cek kat mana. tima kasih yaa

    ReplyDelete
  32. paling mudah...bukak laci belah penumpang..nampak ecu...kat situ ada tulis

    ReplyDelete
  33. salam bro, kalo tukar mounting kene bt tuning skali or xyah?
    kete kelisa manual..
    tq

    ReplyDelete
  34. salam..nak tumpang tanya..meter minyak n meter temp dah gelong. mekanik kata suh check wiring..brape kosnya? kereta kenari

    ReplyDelete
  35. wiring x buka harga...nak buat..antar ke wsop

    ReplyDelete
  36. nak tanya sikit..macam mana nak beza kan enjin kelisa 850cc dengan 1000 cc, nampak macam sama.

    ReplyDelete
  37. 1. tgk kat roadtax
    2. tgk kat blok .. ed = 850 / ej = 1000
    3. sukat saiz piston 68mm = 850 / 71mm = 1000

    ReplyDelete
  38. kalau buka bonet depan tu...nak tengok kat mana atau cari kat mana blok....saya takut kena tipu....coz sekarang ni kereta kelisa saya macam 850 je...tp kat roadtax 1000....sata tengok dekat cleaner tak tunjukkan 1.0...tu yang musyikil tu..thanks

    ReplyDelete
  39. bawa mai wsop..saya check free...kat cover tu x semestinya ada tulis

    ReplyDelete
  40. biasa harga mounting kancil original perodua berapa harga?

    ReplyDelete
  41. Replies
    1. kalau harga mounting kat sape part ulak brape eak ? yg original perodua

      Delete
  42. salam, saya nk tanya bnyk benda berkenaan kancil 850 ni.

    1. sy punye enjin gegar teruk, bunyi pun sgt bising. perlu ke sy tukar mounting. kos nye berapa kalau tukar mounting?
    2. temprature x stabil, slalu tinggi. sy dh tukar radiator 3 kali tahun ni. ape lg yg perlu sy buat? adakah head bengkok ataupun aade msalah lain?
    3. jika dimurahkan rezeki sy ingin menukar enjin kelisa/ viva 1.0.. persoalannya tapak n mounting lepas ke masuk enjin ke kancil? sbb enjin kancil x de tapak sebelah kiri mcm enjin viva.

    ReplyDelete
  43. Salam..nk tanya sikit..enjin dan gearbox kenari saya leaking sikit..kata pomen klu nk buat lebih baik tukar mounting trus sbb keta pun ada gegar sikit2.. Klu nk buat kat p44 brapa hari blh siap?ada x bg trasport cth motor ka buat sementara tggl keta?sya kt alor pongsu,perak...

    ReplyDelete
  44. tak yah berapa hari bro..bro janji ngan kami mai awal pagi...tunggu sambil lepak layan wifi...petang dah bleh balik ngan jayanya...heheheh..x da pedia ah kalau kenari nak turun engine tu....boleh aje..geng geng jauh mmg janji hari .. terus mai awal pagi..petang balik... call saya 012 5526121

    ReplyDelete
  45. OK..Nanti saya balik kampung saya singgah kejap..

    ReplyDelete
  46. saya singgah sabtu lps tp tuannya xdak pi kenduri kot.. agak2 brapa rm klu buat balik enjin leaking. nt lain kali pi x trus buat jr....leaking belah bawah enjin...

    ReplyDelete
  47. sabtu last week tutup sbb kenduri banyak..sila ikuti perkembangan bukak tutup di facebook kami.... saya x tengok leaking cam ne saya nak buka harga .... susah ....

    ReplyDelete
  48. salam p44,nk tanya ckit.sy pnya kelisa thn lepas ada buat tukar valve seal tp lepas tu jd lg problem,,kuar asap lg byk lo..minyak enjin tiap mnggu kena topap..adakah enjin nk kong??..p44 bleh buat dak??brapa hari??kos??...sy dok belah pulau ja.

    ReplyDelete
  49. piston ring problem kot.....kalau ring kena overhaul la nampaknya...berapa hari susah mo agak...kos pun susah mo agak...

    ReplyDelete
  50. Salam para bro P44 saya nak tanya part2 untuk kereta peugot dan citreon ada tak contoh 406 , 307 dan 206 agak2 berapa kosnya ?

    ReplyDelete
  51. Nak tanya bagaimana check manual transmission oil dan refill manual transmission oil untuk Kenari?

    ReplyDelete
  52. Tak dapat cari tempat untuk refill manual transmission oil untuk Kenari

    ReplyDelete
  53. u pegi kedai suruh pomen buat..rosak nanti kalau x pandai

    ReplyDelete
  54. betul ke mounting boleh putus? tp tak lah pulak sampai dashboard saya gegar ...coz saya bawak pi jumpa mekanik...at first masalah kelisa sy gear susah nak masuk...so...diorg bukak semua enjin, and find out ada mslh mounting jugak....ckp mounting putus, and ada parts dlm mounting tu longgar dah?just tak puas hati sgt, sebab yg sy dgr kalau mounting problem keta memang akan gegar teruk...tp kelisa sy takdelah pulak gegar teruk ...tu yg mcm pelik...just nak dptkan kepastian jer..tq

    ReplyDelete
  55. hurm...jarang dengar kes kelisa mounting putus..selalu crack ja....

    ReplyDelete
  56. salam bro;

    saya baru sahaja tukar gearbox myvi se auto saya disebabkan gearbox saya dah kong. masalahnya sekarang bila saya berjalan jauh bila saya tukar gear dari N ke D ada sedikit jerking yang tidak kuat... saya telah servis body throttle, adakah disebabkan mounting gearbox tu dah pecah? kalau biarkan kereta tu sampai keesokkan hari masalah jerking tu tiada lagi mengapa ye?

    ReplyDelete
  57. cuba check cooling system - kekadang sumbat

    ReplyDelete
  58. Bro..salam alaik..thanx bro share mklumat..sy ada mslh, kancil saya ni..bila nak start henjut jalan, bunyi gedeguk bahagian kiri..bila tekan brek pon jd mcm tu..mcm ada longgar n berlangar..pomen ckp mgkin mounting enjin..agak2 ape ea bro?

    ReplyDelete
  59. boleh jadi gak..kena check dulu....belah kiri tu mmg ada mounting engine..tapi cuba check dulu bahagian absorber @ tapak absorber

    ReplyDelete
  60. Kire nye nk tukar kalau mounting enjin belah kiri jelah bro? Then kalau absorber nak cek ape ea

    ReplyDelete
  61. check boleh fungsi ke idak le..buka barai semua..check

    ReplyDelete
  62. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  63. Salam. Berapa kos untuk full check up kelisa Auto 2006?


    *(enjin bergegar tu sah dah mounting. cuma yang lain2 tu macam2 lagu dan irama)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena check baru bleh buka rege..x check x leh buka rege

      Delete
  64. salam..nk ty hrga tukar bearing kenari bhgian blkng?

    ReplyDelete
  65. japan bearing - rm 60 sebelah / korea - rm 50 / ayam - rm 40

    ReplyDelete
  66. Kalau nak tukar frame kelisa + upah sekali berapa ya? Tayar depan dah lari dari tempatnya.

    ReplyDelete
  67. Xder ke nak buat Tour...hehe kami di Selangor menunggu dengan tangan terbuka....nak pi Penang habaq hang...hambuuiii..hehe

    ReplyDelete
  68. oooo...body eksiden la nih.....lower arm dah try tukar ka? kalau sama gak maybe subframe tu lah..subframe kalau nak tuakr kena gantung engine...tak yah turun la...gantung ja...subframe seken rege dalam rm 100 ke 150..upah rm 100...

    hehehe..kami mmg ada pi pun .. tapi pi jalan jalan ja kat selangor..kekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah nak pergi hujung minggu ni...tu pun kalau kelas batal...ok ke boss...mintak nombor hp tuan...

      Delete
    2. nk tya kalu kenari semput masa sejuk apa masalah

      Delete
  69. Macam nak gi je kat penang...nantikan saya...nak buat skali ngan total cekup...hehe...kasi cantik sebelum balik selangor..tq

    ReplyDelete
  70. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  71. baru pas obohol kancil850 kat servis produa
    pomen cakap.. plug da tukar. distributer da tukar ekon da ok cabel da tukar. radiaor da tukar. monting baru. suma tukar spere part original.. tapi enjin saya masih bergegar waktu start .tekan minyak tak gegar... tapi tidak tekan minyak enjin jadi gegar.jadi bergegar bila tak tekan padel minyak... pelik btol... pusat servis cakap... g cari kedai untuk buat co2 ngan timing guna komputer.. kat sini takda mesen nak cek komputer.. pelik btol laaa puat servis produa boleh cakap mcm tu.. padahal bayar rm3000 bro.. tolongggg ape yang dah jadi nieeeee,, bau ekzoz bukan main busuk.. bau gas semacam jerk... lemas idung aku

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perodua Service Branch ke Dealer? Pengalaman saya dengan dealer memang teruk. Tapi Branch yang besar sikit banyak peralatan. Tu pun kalau repair yang kecik2 je..kalau memahal biasanya cari bengkel macam P44 nie...hehe... Jom konvoi ke P44 Autoworks...

      Delete
    2. Tapi risau la pulak sepanjang 4 jam nak ke Permatang Pauh ni...kot2 kelisa buat hal ke...hadui

      Delete
    3. ko kena kencing la bro...engine caburator jadah pe nak guna tuning komputer..agak agak la

      Delete
  72. bro., kelisa saya nk masuk enjin lantai yrv auto brapa kos yer...??? skrg enjin 1000cc xpower., asyik kna titik je., heheee

    ReplyDelete
  73. lantai yrv susah dapat la..kena amik hafkat gak

    ** maaf lambat jawab kat blog...untuk jawapan pantas..sila call 012 5526121 .. atau join facebook P44 Autoworks

    ReplyDelete
  74. Salam tuan punya blog nk tnya skit psal ecu yrv dn tcu gearbox klu asal ecu p30 klu tukar ecu p39 ada msalah x

    ReplyDelete
  75. x pasti tuan..x biasa cuba....

    ** saya jarang reply kat blog...pls join facebook or direct call 012 5526121

    ReplyDelete
  76. nk tanya...kncil asal 660cc,dh tkar enjin EJ1000cc tp enjin gegar yg agk kuat...nk cuba tkar mounting enjin...prsoalannya a mounting enjin mana yg saya nk guna..kancil?kenari?kelisa?...

    ReplyDelete
  77. Aslamualikum, tuan P44. saya baru tukar mounting engine kenari auto 2-3 hari lepas. masalahnya pomen saya dia p tukar mounting brand NACO. dia ckp ni gred no 2 bagus pas ori, masalahnya pas tukar mounting. enjin saya masih lagi gegar kuat waktu masuk gear D dan R masa nak jln. harap blh membantu. trima kasih

    ReplyDelete
  78. NACO - mounting murah jek..cari original lah bro

    ** saya jarang online blog...sila join fb atau call saya 012 5526121

    ReplyDelete
  79. bro 5rat siap pasang,tu mounting gred aaa daihatsu ke..ori ginal.
    mounting original dkt 6rat x trmsuk upah psng..
    murah btol bro..klau nk beli moungting sje brpa duit

    ReplyDelete
  80. salam bro nak tanya viva 850 convert yrv 1.3 mounting xsama......bro boleh buat custom mounting utk benda alah 2.....kos??

    ReplyDelete
  81. Salam en. nk tukar mounting myvi 1000cc berape yer? kerete gegar teruk

    ReplyDelete
    Replies
    1. rm 550 siap pasang original daihatsu

      Delete
  82. kalau harga mounting original perodua kat spare part agak2 brape eak?

    ReplyDelete
  83. assalam boss...sy nak tanya harga utk monuting engine wira 1.5 x 4 biji..

    dan berapa kos utk top overhall...? sy punya wira setiap kali sy buat perjalanan balik kampong, minyak injin akan berkurang hingga tinggal separuh dr penanda ...tidak ada tanda2 ' licking ' di bhg bawah injin...jadi apa
    perlu sy buat...t.kaseh

    ReplyDelete
  84. mounting rm 300 siap pasang

    top ovehaul rm 370 saja .. tapi kes cam kete tuan sila bawa check utk lebih mujarab

    ReplyDelete
  85. Salam. Tukar ketiga2 mounting engine yg racing pkai, kat kete kenari mencecah rm 1,100. Sy kne tipu ke?

    ReplyDelete
  86. erk...x pasti la tuan..sbb x biasa plak dgr racing mtg..selalu yang ada jenis biru tu teflon..tu pun x sampai rege tu

    ReplyDelete
  87. saya pakai keta viva..semalam keta ok tapi rini..bwk lebih dari 80km/j bergegar 1 kereta mcm nak tertanggal..ada berkaintan dengan timig bell or mounting..tolong sy..mahal x mounting viva..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu kes mcmni sy pernah kena.. kereta gegar masa 80km/j - 110km/j.. bukan pasal mounting tp sebab drive sharp problem (CV- joint). So tukar dua2 belah terus ok..

      Delete
  88. mounting viva ada 3 biji..1 set ori siap pasang rm 5xx

    ReplyDelete
  89. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  90. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  91. salam..

    saya ada kancil 850 manual.. boleh masuk enjin kenari 1000cc auto tak kat kancil 850 manual saya.. berapa upah pasang..?

    ReplyDelete
  92. As salam bos..brape bajet convert gbox dri kancil manual 850 ke kelisa auto 1.0?harap dpt kjesama dri tuan

    ReplyDelete
  93. mahal jugak ye upah pasang 4k.. belum masuk kos beli enjin lagi.. Rasanya dekat 7 - 8k jugak ni.. Hu Hu.. Kene menabung lagi la..

    ReplyDelete
  94. tadi tanya nak engine kelisa n gearbox kelisa auto kan... saya kasi harga siap pasang 4k tu...sbb soalan tanya pun bajet penuh kan... so..bawa 4k saya siapkan kete..x yah dok pikir nak beli barang lagi dah

    ReplyDelete
  95. Selamat pagi bos. Nak tanya pasal jarum meter minyak n meter temp kelisa 1.0cc manual. Klu meter ni rosak boleh repair ka bos. Jarum meter minyak n temp turunnaik2. Tq..

    ReplyDelete
  96. klu tukar gearbox manual ke auto, perlukah tukar enjin sekali. apa perbezaan klu tukar enjin dengan tidak

    ReplyDelete
  97. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  98. Sy baru beli myvi se1.5manual...mslh skg clutch dia tinggi...blh x direndahkan ckit..ia menggunakan clutch hydroulic.?blh adjust ikut keselesaan sy x.?sy dri btuphat johor..

    ReplyDelete
  99. mak aih..kami kat penang ni.....myvi guna clutch cable

    ReplyDelete
  100. Myvi sy 1.5 se...x menggunakan cable..sc kata pki hydroulic...nie yg pening...blh adjust tau x ye..?

    ReplyDelete
  101. opps..saya x perasan..betul betul...saya ingat myvi 1.3 tadi..x baca 1.5 kat belakang .. boleh je ejas...bro tgk bawah padel tu ada lever utk adjust..

    ReplyDelete
  102. Salam P44 Autoworks

    Nak tanya kalau kelisa bila baru nak jalan i.e gear 1 dia bergegar engine,pastu kena tekan pedal minyak lebih sikit baru kurang gegar..kalau jalan menaik lagi haru..apakah penyebab simptom ini?adakah disebabkan mounting?

    ReplyDelete
  103. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  104. As salam tuan..nak tanya,gasket utk enjin kelisa malaysia dgn kelisa jepun sama ke?sbb ade yg ckp x sama,harap dpt kjesama dri pihak tuan

    ReplyDelete
  105. tengok jenis valve cover....ya betul mmg x sama..tapi ada yang valve cover sama...sama...

    ReplyDelete
  106. Salam tuan, sya ade perdana v6 taun 99, kete saya tangki air, thermostat, thermostat suis dan hose dah tukar, tapi masa jalan jem bila panas terik, temp naik dr idle, boleh tuan bagi cadangan tuan, lokasi saya di KL, tq

    ReplyDelete
  107. kalau saya nak tukar enjin kancil 850 manual ke kelisa 1000cc auto apa kesan ke atas enjin kereta saya?Maksudnya masalah yang perlu di pertimbangan dari segi gear box , kuasa dan suspensi?

    ReplyDelete
  108. kalau nak tukar gearbox satria manual 1.3 ke auto 1.3 berapa kosnya?saya tak tahu nak cari gearbox yang sesuai untuk kereta satria 1.3 manual saya.minta pandangan tuan.terima kasih.

    ReplyDelete
  109. 1/2 . boleh ja..x da masalah..mmg kami dok convert

    ReplyDelete
  110. Salam p44,

    Kereta gen 2 saya ada problem dengan gear (auto). paling laju ley bawak 90-100..lau lebih, rpm naik tinggi, kete jadi berat dah macam gear 3 untuk keta manual dan cepat makan minyak.

    mohan pencerahan dan tindakan yang boleh saya ambil.

    terima kasih.

    ReplyDelete
  111. Assalamualaikum bro..nak tanya,gear box Ori kenari auto,brpa harga skrg ye?termasuk pos...thank u

    ReplyDelete
  112. Asalam...bro sy ade masalah sy pnye rpm x normal n x cun..sy cbe wat reserch sndri dgn cbut conenct Throtter position sensor pd throtter body rpm jd ok n bile tkan padel die respon cepat dr asal.bile sy pasag blik die jd blik x nomal..sy bkk TPS 2 n pusng cra manual bile enjin dlm keadaan hidup,enjin jd x normal n nk mati.tmbh lg apabila econ on kompres mati2 watu pusing TPS 2 adakah TPS 2 bermasalah n perlu sy mengantikanya dgn yg bru..sbb masalh ni dh lama

    ReplyDelete
  113. Replies
    1. Kareta kancil tp guna enjin kelisa 1.0..dh pening pikirkan...

      Delete
  114. x da apa yang nak pening..biasa ja

    ReplyDelete
  115. As Salam P44, nak tanya kelisa sya leaking kuar minyak hitam kt oil seal..
    soalan saya berapa harga timing belt ori/perodua/daihatsu 1 set & brp kos upah dia bro

    ReplyDelete
  116. sy nk tnya..cadang nk beli kenari 2nd..tp asal manual convert ke auto..apa pendapat sedara sekalian dr segi penjimatan minyak, power dan masalah yg mungkin timbul? dgr kata power kurang dan minyak kuat..

    ReplyDelete
  117. Bos...kenari sy under power...Jln lama sikit dia jd gitu...fomen sini cakap crank shaft .. Betul ke?..timing belt baru tukar,minyak gear baru manual...

    ReplyDelete
    Replies
    1. uiks..pelik tu...bawa mai check...x logik crankshaft

      Delete
  118. Bos! brapa harga mounting kenari 3biji ori daihatsu no 1.

    ReplyDelete
  119. Bos! brapa harga mounting kenari 3biji ori daihatsu no 1.

    ReplyDelete
  120. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  121. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  122. Bos...brapa harga mounting kenari 3biji ori daihatsu no 1.boleh dpt murah tk

    ReplyDelete
  123. nak tanye moumting kelisa ade berape jenis ye jenama mana satu yg paling ok

    ReplyDelete
  124. nak tanye moumting kelisa ade berape jenis ye jenama mana satu yg paling ok

    ReplyDelete
  125. nak tanye moumting kelisa ade berape jenis ye jenama mana satu yg paling ok

    ReplyDelete
  126. Assalam bos...brp price gearbox tuk kenari siap pasang...

    ReplyDelete
  127. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  128. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  129. Kereta kancil 850 lampu petak thn 2002 nk tkr enjin mounting... jenama apa yg bagus daihatsu rm150 atau schmako rm160???

    ReplyDelete
  130. Kereta kancil 850 lampu petak thn 2002 nk tkr enjin mounting... jenama apa yg bagus daihatsu rm150 atau schmako rm160???

    ReplyDelete
  131. askm...saya nak tanya..suami saya ade buka gearbox aoto..kenari..nak bersihkan..tetiba bila die buka...terjatuh bola2 kecil...lepas tu die tak tahu kedudukan dimana bola2 kecil itu...boleh tak kalau tuan menolong saya...bg gambar ke

    ReplyDelete
  132. askm...saya nak tanya..suami saya ade buka gearbox aoto..kenari..nak bersihkan..tetiba bila die buka...terjatuh bola2 kecil...lepas tu die tak tahu kedudukan dimana bola2 kecil itu...boleh tak kalau tuan menolong saya...bg gambar ke

    ReplyDelete
  133. hurm..x dapat nak bantu...sila bawa ke wsop

    ReplyDelete
  134. Bos...brapa harga mounting kenari 3biji ori daihatsu no 1.boleh dpt murah tk

    ReplyDelete
  135. aslikum nk tanya kereta kenari sy meter minyak nye tak betul minyk isi rm 20 pn penuh jek meter .. sbb meter problem .. temperature meter pn x betul kl naik tetibe tinggi sgt .. nti okey balik ... meter minyk penuh temperature pn tiggi ... klu turun minyak .. meter temperature pn jd nor mal ..
    brape RM ye klu tukar meter kenari ..

    ReplyDelete
  136. Salam..sy ade beli mounting enjin..tapi beli dari halfcut..macam mane kita nak tahu benda tu ok ke tidak

    ReplyDelete
  137. Assalam tuan, pertanyaan saya, kereta kenari manual 2004, kuat jerking lompat2 bila masuk gear 1, kdg2 tengah jalan gear 2/ 3 pun jerking, kalau naik bukit macam takde power semput nk naik, tutup air cond baru ok sikit, suspect masalah apa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam tuan.
      Saya ada kelisa model 2006, manual. Teringin nk tuka enjin yg lebih mantap. Enjin skrg plan nk masuk ke kancil. Enjin mana sesuai - storia atau yrv. Atau ada model lain yg lebih menarik?

      Delete
    2. Dari segi cost convert enjin, endorse enjin sparepart...camne? Sy di PD. Bleh rekomen wshop dekat cni?

      Delete
  138. kena bawa mai check..x boleh check dalam ni..

    ReplyDelete
  139. assalamualaikum, saya pemilik kereta saga flx 1.3 auto..nk tny apa punca kalau belok ke kiri ada bunyi kat tayar mcm besi bergegar?

    berapa anggaran kos utk repair ye?

    ReplyDelete
  140. salam boss nak tanya , kalau stering pusing ke kanan ada bunyi macam besi bunyi.....apa masalah tu.......?2.) drive shaft macam mana tahu....ada masalah....?berapa kos tukar drive shaft wira 1.5

    ReplyDelete
  141. sila bawa ke workshop..kami check perfuma

    ReplyDelete
  142. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  143. salam bos nak tanya, haritu saya bawak kelisa tebabas langgar bump jalan. hentak kuat gak la. Pastu start keta semua benda bergegar. cek2 dia punya frame engine sebelah kanan dh bengkok kot sbb terhentak kat bump tu. so benda dalam bonet depan tu semua hentak2 sama sendiri kot. So bunyi bergegar tu mmg kuat. Husband kita letak getah lapikkan kat frame tu supaya bunyi hentak tak kuat. tp tahan seminggu je kot benda tu putus jgk dek hentakan. sekarang ni persoalannya sy kena buat apa? tukar frame ke atau frame tu bole repair lg. and kos nya agak2 brp? huhu

    ReplyDelete
  144. salam bos..sye nk tukar lower arm kenari ..bli kt hafkat..bile blik bukak tngk x sama pnjg ..yg asl krete lg pndek dr yg bli kt hafkat uw..n lower arm yg bli hafkat uw ad tulis EJ???tlg bro kasi info...

    ReplyDelete
  145. Salam bos.nak tanya...apa yg perlu sy buat @ check kenari saya (auto),minyak teruk..saya ada tengok dan tyn kenari auto kawan2,x de lah minyak seteruk kenari saya.. mohon suggestion bos..tq

    ReplyDelete
  146. Salam bos.nak tanya...apa yg perlu sy buat @ check kenari saya (auto),minyak teruk..saya ada tengok dan tyn kenari auto kawan2,x de lah minyak seteruk kenari saya.. mohon suggestion bos..tq

    ReplyDelete
  147. assalamualaikum bos P44Autoworks, nak tanya berapa kos mounting enjin kenari ori...berapa harga siap pos..hehehe

    ReplyDelete
  148. assalamualaikum bos P44Autoworks, nak tanya berapa kos mounting enjin kenari ori...berapa harga siap pos..hehehe

    ReplyDelete
  149. Salam tuan P44, brpa harga tukar set mounting original daihatsu utk myvi auto siap pasang. Lagi satu brpa lama masa diambil utk pemasangan. Tq bro

    ReplyDelete
  150. Salam tuan P44, brpa harga tukar set mounting original daihatsu utk myvi auto siap pasang. Lagi satu brpa lama masa diambil utk pemasangan. Tq bro

    ReplyDelete
  151. Bos , saye ade sikit masalah. Waja Cps ni saye sudah tukar absorber link, lower arm , bar bush, rear arm. Sebelum tukar, sudah ade bunyi bila go through the paved. Selepas tukar ok, lepas 2 minggu , itu bunyi datang lagi bila go through the paved, itu masala ape ye bos ? need help

    ReplyDelete
  152. Salam tuan..

    Berapa harga repair leaking tukar semua oil seal myvi auto 1.3?

    ReplyDelete
  153. Salam tuan,

    tuan ada jual engine mounting kenari? boleh saya tahu harga skli?

    ReplyDelete