Monday, December 6, 2010

Waja 1.8 Premium - Renault Engine !

Kali ni nak review tentang kete mr hafiz from alor star . Menurut beliau...x da satu pun wsop luar yang berani nak tukar timingbelt set kereta waja kesayangan beliau . Bila call bro M .. dia sanggup .. so mr hafiz terus antar kete .. alhamdulillah..suma selesai .. harga pun 50% dari service center !!!

Anda boleh add owner waja ni kat FB .. nick Hafyz Patz


Macam biasa..original parts from renault


Tengok Engine pun dah serabut kan...

47 comments:

  1. Proton savvy enjin mcm ni gak cuma cc dia 1.2, leh tukaq timing belt tak n brapa harga dia?

    ReplyDelete
  2. salam tuan, nak tanya berkenaan waja 1.8 renault ni.. waja saya menghadapi masalah gearBox yg slalu tendang balik n OD mnyala.. apa yg saya buat, masuk gear N, pastuh, off-on blk enjin.. apa pendapat tuan? camna nk selesaikan masalah ni?
    terima kasih :)

    ReplyDelete
  3. matz : time free baru bleh buat..x pree x mo buat..

    apied : kena cucuk scanner baru bleh tau apa masalah

    ReplyDelete
  4. kalau nak tukar enjin lain, enjin apa yg sesuai dimasukkan dan senang nak maintenance? (selain daripada mivec/turbo)

    ReplyDelete
  5. berapa anggaran bajet tu ye? leh menabung :)

    da ckop duit leh trus hantar rombongan ke bengkel tuan :) hehee..

    ReplyDelete
  6. skang ni hafkat rege dalam 4-5k .. upah 1.2k

    ReplyDelete
  7. tQ bos.. nt kalau berhajat, sy akan trus call tuan :)

    ReplyDelete
  8. Waja 1.8 (O\D) tak hidup.. Apa masalah dia? Dah tgok fius pe sume ok..

    ReplyDelete
  9. Camne nak tau timing mark kat pulley waja 1.8..? Dan camne nak set kalau dah terlompat

    ReplyDelete
  10. saya ni dah nak pecah kepala dengan waja 1.8 satu2nya kete saya ni, dlm 1 tahun lebih ni dah hampir rm6k hbs repair kete, mula sebab tukar timing belt je, x sampai 2 bulan fan belt jatuh tengah jalan, pomen cina belasah saya rm2200 kata vavle bengkok semua lah dan mcm2 alasan, x sampai6bulan mati tengah jalan, kena rm1800, dan terakhir 2 bulan lepas rm 2000, dah lah kejadian kt highway dan pomen ni lah yg sanggup bawa towing walaudah malam... cuma ada tak jalan penyelesaian bagi waja 1.8 ni atau nak masukkan dalam laut buat tukun...tolonglah kalau ada jalan nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. jalan dia tukar enjin la bro,masuk 4g93 GDI terbalik

      Delete
  11. azhan : x de mark..kena amik marking dari crankshaft n camshaft...ada lock .. kena guna special tool...kalau dah salah buat..kompom berderai valve...engine x leh idup lagi dah..renault ma

    fadli : skang ni apa masalah engine tu ? kalau nak buat tukun engine renault tu pun bleh..salin engine mivec x pun 93 yang mana lebih ekonomi

    ReplyDelete
  12. Assalam.
    enjin Waja 1.8 ni sbnrnya bagus. cuma maintenance agak tinggi. performance vs cost. hihihi
    klu tnya dgn pomen biasa2 ni diorng akn rekemen tkr enjin lain je sbbnya pomen kita ni familiar dgn enjin jepun. enjin europe ni mmg lain cara kerjanya.
    mmg sayang nk tkr enjin ni. skrng tgh cari half cut/ enjin sama utk salin parts.
    any suggestion mn blh nk dpt?
    http://www.facebook.com/fahmienordin

    ini FB group discussion Waja 1.8
    http://www.facebook.com/pages/Proton-Waja-18/190858084309699?fref=ts

    ReplyDelete
  13. hurm...x pasti la tuan nak cari kat mana....sbb yang saya baru salin mivec ck kat body waja renault tu..owner dah jual semua barang engine dia kat geng mana tatau....engine lama dia jem...terus salin masuk mivec..tapi yang dalam gambar ni tuan masih setia bersama renault

    ReplyDelete
  14. buat masa sekarang hanya di permatang pauh

    ** saya jarang reply kat blog...pls join facebook or direct call 012 5526121

    ReplyDelete
  15. Assalam Bro nak tanya harga Naza Ria & Kia Carnival Tukar Enjin; . nissan VQ2500cc (toyota 2.5cc,mitsubbishi 2.5cc) . barang-barang yang baru . 2 batang driversub . 4 mounting bracket baru . enjin oil, gerbox oil, aircond gas, all new.... . JPJ surat & puspakom approva.
    jika Ok sya datang dari Kuala Terengganu.
    acikijam@gmail.com

    ReplyDelete
  16. x paham soalan tuan


    ** saya jarang online blog...sila join fb atau call saya 012 5526121

    ReplyDelete
  17. Enjin waja 1.8 sy slalu tiba2 mati.. kdg2 msa reverse mcm timing rendah.. da msuk scanner.. 02 sensor ke? Bape hrga?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masuk scanner reset tak guna.kena bawa scanner sambil pandu selama 15 minit untuk tengok maklumat kat scanner baru boleh buat setting.

      Delete
    2. Tanya je siapa tau buat setting untuk throttle body dan lean mixture.tukar 10 kali sensor pun tak guna tapi jangan sampai 40 kali pakai scanner repair.ecu akan lock nanti.

      Delete
  18. kena check la tuan...susah nak agak tanpa check dengan scanner

    ReplyDelete
  19. Lim kok fu .. errr..u dah datang wsop i ke ? u dah tgk kitaoarng buat kerja macam mana ka ? kalau x biasa dunt simply talk ok....

    ReplyDelete
  20. Salam..
    tumpang tanya..
    kalu crank pully marking lari nk buat macam man..??sbb sy xdak special tools..
    sy xperasan pula yg pully bawah xdak lock key..
    jdi bila sy pusing cam ats,marking crank pully lari..
    boleh x bagi pendapat..

    ReplyDelete
  21. kita baru sembang dalam phone bro ...

    ReplyDelete
  22. Salam..
    Tumpang tanye..saga lama 1.5 gigi timming belt terlompat ..nk wt mcm mne ea?dkt mne marking tok crankpully tengok dari luar or dari dlm cover timing belt?

    ReplyDelete
  23. Replies
    1. Kamu xnak dah enjin Tu??...boleh bagi saya....sebelum jadi tukun baik tuan bg Kat saya...
      0199793351...boleh call or msj

      Delete
  24. waja 1.8 saya selalu je lampu gearbox nyala bila tngh drive. nak kena mati engine then start balik dia hilang.apa masalah dia.tuk makluman engin pegi ok lagi takde prob.

    ReplyDelete
  25. Salam.. Sy pakai waja 1.6 enjin mitsubishi... Tahun 2001.. Skrang blog ada crack.. Enjin or block apa yng sesuai klu sy nk tkar enjin.
    Brapa kosnya..

    ReplyDelete
  26. Salam.. Sy pakai waja 1.6 enjin mitsubishi... Tahun 2001.. Skrang blog ada crack.. Enjin or block apa yng sesuai klu sy nk tkar enjin.
    Brapa kosnya..

    ReplyDelete
  27. Nk tanye sikit..
    Sy ade sebiji renault kangoo..nk tukar enjin
    Enjin ape yg sesuai utk kangoo saya?

    ReplyDelete
  28. assalam,,,
    waja 1.8 saya plk..bila drive..tekan minyak mcm mna pun tak boleh laju..asyik ke autodrive je.....reverse laju je...apa nak buat ye...basikal lagi laju dripada waja...

    ReplyDelete
  29. Hi tuan, saya bos ada conector untuk throttle body waja 1.8 tak?
    Mana ada orang tukar enjin ada saki baki wiring. TQ P44 autworks.

    ReplyDelete
  30. Salam Tuan,

    Waja 1.8 saya hari tu tiba-tiba berhenti on highway dah 3 minggu tak start lagi. Dah 3 forman saya tunjuk no solution. Dia org suspect ECU tapi tak berani nak bagi gurantee kalau tukar dia jalan. Mintak advice ada kenal sape sape yg jual ECU ni

    Thanks

    ReplyDelete
  31. Sapa2 cri barang renot boleh wasap sy 0134044492

    ReplyDelete
  32. bos,mcm mane nk cari marking timming belt yg btol,,,sbb sye dh cri marking,tp x dpt2,asl start je letup,,mntk jawapan sikit bos

    ReplyDelete
  33. minyak gearbox boleh pakai minyak lain ke

    ReplyDelete